Vad innebär tillgänglig video?

Vad innebär tillgänglig video?

Tillgänglig video är video som är producerat på ett sådant sätt att vem som helst, oavsett funktion, kan ta del av den. Oftast menar man undertextning och syntolkning, men det kan även handla om att använda tydlig grafik eller erbjuda en textversion.

Vi tycker egentligen att alla borde göra tillgänglig video. Förutom att du ser till att många fler kan ta del av det du producerar så ger du dessutom din video en större chans att spridas. Bland annat YouTube, som är en stor sökmotor, använder innehållet i undertexter för att leverera mer relevanta videoresultat.

Vi erbjuder tillgänglighetsanpassning som en tjänst, men för att öka kunskapen har vi på den här sidan valt att lista våra bästa tips och råd. Så att du själv kan undertexta eller syntolka din film.

Undertextning

Undertextning

Undertextning är en tidskodad skriftlig representation av vad som sägs i en film. Undertextning är ett krav enligt tillgänglighetslagen. En bra undertext är inte en exakt transkription utan berättar på ett effektivt sätt vad som sägs och hörs i filmen. I den här guiden går vi igenom hur du själv enkelt skriver egna undertexter.

Syntolkning

Syntolkning

En syntolk berättar vad som händer i din film för den som av någon anledning inte ser. Syntolkningen är ett krav enligt tillgänglighetslagen. I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på om du ska arbeta med en syntolk. Vi tittar också på hur du själv kan skriva en syntolkning.

Sociala Medier

Sociala Medier

Vad gäller när det kommer till undertexter och syntolkning på sociala medier? I den här guiden går vi vad som gäller för de vanligaste plattformarna.

Teckenspråksversion

Teckenspråksversion

En teckenspråksversion är en version av din film som tecknats av en teckenspråkstolk. Det är alltså inte en teckentolkning. Låter det komplicerat? Vi förklarar och reder ut!

Textversion

Textversion

Den allra enklaste tillgänglighetsanpassningen är att göra en textversion av sin film. Det är alltså en textrepresentation av innehållet i din film. Du kan skriva den som en artikel eller som en transkription. Vi förklarar hur!

Versionshantering

Versionshantering

Syntolkning, Teckenspråksversion, Undertextning och kanske en version på ett annat språk. Det blir snabbt många filmer som ska upp på hemsidan. Hur håller man ordning på alla? Lugn, vi har tipsen!

Ladda ner Tillgänglighetsboken!

Ladda ner Tillgänglighetsboken!

Alla artiklar på den här webbplatsen kommer från vår kostnadsfria handbok i tillgänglig video. Du kan ladda ner den här!

Bra gratisprogram för undertextning

Bra gratisprogram för undertextning

Har du läst vår guide i hur man skriver bra undertexter? Vill du sätta igång och undertexta själv redan idag? Vi listar 5 gratisprogram (och 1 betalprogram) som hjälper dig på traven.

Hur funkar det med grafik?

Hur funkar det med grafik?

Du behöver inte sluta ha grafik i dina filmer bara för att de ska vara tillgängliga. Arbetar du på rätt sätt kan grafiken förstärka ditt budskap. Vi visar hur!

Välkommen till Tillgänglig Video!